נדל"ן עסקי

ליצירת קשר עם מרכז המכירות
השאירו פרטים

נדל"ן עסקינדל"ן עסקי

חשבו לרגע, מי מאיתנו או מבני משפחתינו לא ביצע עסקת נדל"ן לפחות פעם אחת? סביר להניח שרובינו שכרנו דירה או רכשנו את כזו. שוק הנדל"ן הוא הנגיש והחשוף לציבור מכל תחום אחר בשוק ההון, הוא מעסיק אותנו, את הממשלה ומשפיע רבות על מצב המשק בישראל. מחירי הנדל"ן הם למעשה הברומטר של המשק, עלייה במחירים משקפת תגובה לצמיחה, ירידה, משמע קיפאון. יש גם ענף בתחום הנדל"ן שלא כולנו נחשפנו אליו, הוא הנדל"ן העסקי. 

נדל"ן עסקי (מסחרי), הוא נכס המשמש אך ורק למטרות הקשורות לעסקים או כזה המספק מרחב עבודה. לרוב, נדל"ן מעסקי מושכר לצורך ביצוע פעילות מניבת הכנסה. נדל"ן עסקי מוכר כנכס המשמש למטרות עסקיות או יצירת הכנסה.

הנדל"ן העסקי הוא למעשה כל נדל"ן שאינו משמש למגורים. החל ממגרש המיועד לבניית מפעלים ,מתחמי תעשייה ומרכזים לוגיסטיים , דרך  משרדים ,חניונים, קניונים, בתי מלון, בתי מסחר , ועד לחנות בשכונה. נדל"ן עסקי מספק הכנסה מדמי שכירות כמו גם מהווה פוטנציאל להגדלת הון למשקיעים.

השקעה בנדל"ן עסקי מאתגרת בדרך כלל יותר מהשקעה בנדל"ן מגורים, כמו גם בגודל סכומי ההון המושקעים. שימו לב, נכסים מרובי יחידות דיור המיועדים לשכירות מראש, מסווגים כעסקה מסחרית עבור המשכיר.

נדל"ן עסקי שונה בתכליתו מנדל"ן מגורים. עם בחירה לא מוצלחת בנדל"ן למגורים מעוררת במקרה הגרוע מפח נפש, הרי בחירה מוטעית בנדל"ן עסקי, עלולה להביא לנזק כלכלי ממשי לאותו משקיע. בחירת מיקום והתאמת אופי הנדל"ן לעסק, משמעותיים להצלחתו בקרב העובדים והלקוחות כאחד. מאידך, בחירה נכונה עשויה למנף העסק בצורה משמעותית.

נדל"ן עסקי אמור בכל הפרמטרים, להניב תוצאות רווחים טובים יותר מזה של המגורים. רמת התשואה השנתית יכולה להכפיל את עצמה, עם התשואה במגורים הנה 3%-4%, בנדל"ן עסקי הציפייה היא ל 6%-8%, רווחי ההון לעיתים קרובות, גבוהים יותר במימוש הנכס, קרי, תמכרו את הנכס במחיר גבוה משמעותית ממחיר הרכישה. 

האם השקעות בנכס עסקי יקרות יותר מאשר נכס למגורים?

התשובה חד משמעית כן. השקעת ההון בנדל"ן עסקי, גבוה ברובה המכריע מהשקעה למגורים, ומצריכה פתיחה של עוסק מורשה ע"מ להנפיק חשבוניות ,רווחי הון מנדל"ן עסקי חייבות במס ,לעומת זה של מגורים הפטור ממס עד לסכום מסוים.

בהשקעה זו הסיכון גבוה יותר, ערך הנכס נקבע לעיתים על פי הצלחת העסק של השוכר, כלומר במידה והעסק יצליח , סביר להניח שערך הנכס יעלה, במידה והעסק יכשל , יתכן שבעל הנכס יתקשה להביא שוכרים הנכס יעמוד ריק והוא גם יאלץ לשלם על הארנונה שיקרה יותר מזו של המגורים. זו גם הסיבה לתנודתיות הגבוה יחסית במחירים. .

אפשרויות השקעה בנדל"ן מסחרי

השקעות בנדל"ן מסחרי יכולות להתבצע ישירות באמצעות הון עצמי נזיל, מימון או באמצעות קרנות  השקעות נדל"ן הנסחרות בבורסה (REIT) , או השקעה בעקיפין דרך מניות או קרנות הקשורות בעקיפין לעסקי נדל"ן (ETF).

באמצעות מימון –

השקעה בנדל"ן מסחרי אינה מסתיימת ברכישת הנכס, לעיתים, ההשקעה בהשבחת נכס על מנת לעמוד בתנאי הסף של הרשויות, עשויה להיות הרבה יותר גבוה מהמתוכנן. מדובר בסכומים שעלולים להגיע למאות אלפי שקלים. לכן, בבקשת המימון מהבנק, קחו בחשבון גם את העלויות הנוספות. בדקו היטב את אפשרויות המימון שהבנקים מעניקים לכם, השוו בין הצעות הבנקים ועל תמהרו לסגור בבנק הראשון.  כך תבטיחו לעצמכם את המימון המקסימלי בתנאים הנוחים ביותר.  

באמצעות קרנות  השקעות נדל"ן הנסחרות בבורסה (REIT) –

השקעה זו אינה מחייבת הון עצמי גדול יחסית , מדובר בהשקעה עקיפה בנדל"ן מסחרי  דרך קרנות ריט (REIT). הקרנות מגייסות הון באמצעות הבורסה לניירות ערך, את ההון הן משקיעות בנכסים אותן הן דואגות להשכיר. באמצעות השקעה בקרנות ריט בבורסה , אתם הופכים למעשה לשותפים בנכסים שקרנות השקעה בנדל"ן רוכשות, שותפים אך לא בעלים. השיטה הזו נהוגה בבורסות השונות  ברחבי העולם. 

נכסים בפורטפוליו  של REIT עשויים לכלול מתחמי דירות, קניונים, מתקני בריאות, בתי מלון, תשתיות – בצורת כבלי סיבים, תחנות סלולר ואנרגיה , בנייני משרדים, מרכזים קמעונאיים, מרכזים לוגיסטיים וכד'.

באופן כללי, התמחותן של קרנות  REIT הנה  במגזרי נדל"ן ספציפי. עם זאת , אותן קרנות עשויות להחזיק בסוגים שונים של נכסים בתיקים שלהן, כגון שילוב בנכסי משרדים וקמעונאים כאחד.

כיצד זה למעשה עובד? 

לרוב לקרנות REIT יש מודל עסקי פשוט: הקרן  שוכרות שטחים, וגובה דמי שכירות על אותם הנכסים. את ההכנסה היא מחלקת  כדיבידנדים לבעלי המניות. ישנן גם קרנות ריט למשכנתאות, אשר אינן מחזיקות בנדל"ן, אלא מממנות נדל"ן, ועיקר רווחיהן מגיעים מהכנסת הריבית. 

חשוב להדגיש שהצטרפות לקרן השקעות כזו, הנה השקעה לכל דבר בבורסה לניירות ערך. קרי, הסיכוי מול הסיכון קיים כבכול השקעה אחרת. מאידך כאמור, תמורת השקעה יחסית נמוכה, ניתן להשקיע אף בכמה קרנות בעת ובעונה אחת. מה שסביר שלא תעשו ברכישת נכס. התשואה השנתית תלויה בהתנהגות הבורסה באותה שנה. לרוב התשואות של קרנות REIT  עולות על התשואה הממוצעת השנתית של הנדל"ן העסקי , אגב, את הקרן ניתן למכור בכל שלב שתבחר. 

באמצעות קרנות נסחרות בבורסה (ETF)- קרנות אילו משקיעות במניות הקשורות לנכס מסחרי, הן עושות זאת  על ידי השקעה בחברות המספקות שירות לשוק הנדל"ן העסקי, כגון בנקים וכאילו שבאים  בממשק עם הנדל"ן העסקי ונסחרים  בבורסה. זו השקעה עקיפה אף יותר מקרן REIT  ,אולם נחשבת עדיין כסוג של השקעה בנדל"ן עסקי. 

חשוב להדגיש, שבטרם אתם משקעים בקרנות כאילו, אנא בדקו היטב את סל ההשקעות שלהן. 

איזה סוג של נדל"ן מסחרי עדיף להתמקד?  

למי שעושה את צעדיו הראשונים בשוק הנדל"ן העסקי, ומעוניין להיכנס בהדרגה לשוק הנדל"ן העסקי . ממומלץ להתחיל ולהשקיע בנכסים "תואמים" להשקעת הנדל"ן במגורים, כפי שמפורטים להלן:

השקעת נדל"ן עסקי בחנות –

גם בתחום זה קיימים סוגים שונים של נכסים, ישנו הבדל בין, אם תחליטו לרכוש חנות במרכז מסחרי המאגד סביבו מספר רב של חנויות, או חנות במקום אחר. ככלל, בנדל"ן עסקי למיקום העסק ישנה השפעה משמעותית על הצלחתו , לא פחות מאשר לטיבו. חנות יכולה להיות מרשימה איכותית ותחרותית במחיר, אבל ברגע שהיא אינה ממוקמת באזור שבו פוטנציאל הקונים של גדול ואוכלוסייה תואמת. היא עלולה לקרוס, ולהשאיר אתכם בקשיים למצוא  שוכרים פוטנציאלים חלופים. לעומת זאת, בחירת מיקום מוצלח שבו התנועה היא רבה, פוטנציאל קונים ושוכרים מוצלחים. עשויה להבטיח לכם הכנסה קבועה למשך שנים רבות מדמי השכירות. 

במרכזים המסחריים מיקום החנות חשוב לא פחות, מיקום צדדי ולא חשוף לתנועת קונים, עלול להבריח שוכרים פוטנציאלים, ומשקיע הנכס עלול לא רק להישאר ללא שוכרים, אלה לשאת בהוצאות הארנונה ודמי הניהול הגובים במרכזים מסחריים. מאידך, בחירת מיקום מושכלת במרכז מסחרי, בצירוף המשולש – תנועה, פוטנציאל קונים, שוכרים. עשויים להניב תשואות גבוהות ולטווח ארוך.   

לכן קריטי לאתר מיקום מוצלח, מניתוחים שערכו מומחי נדל"ן מסתבר, שרכישת חנות במקום צומח היא המשתלמת ביותר. לדוגמא, במרכז מסחרי בשכונה חדשה שלא מיצתה את פוטנציאל התושבים שבה, וניכרת הגירה חיובית לשכונה, עדיף לרכוש בה נכס מאשר , להשקיע בנכס בשכונה רוויה אשר מלאה בחנויות מוכרות וידועות. 

השקעה במשרדים –

השקעה ברכישת משרד נראה לכאורה כדבר פשוט, בפועל, ישנם פרמטרים שצריך לקחת אותם בחשבון בטרם נחליט מהו המשרד המועדף עלינו. בפתח הדברים, רצוי לציין, רכישת משרד כנכס אינה פשוטה וההיצע אינו רב, רוב  בנייני משרדים נבנים על ידי יזמים  כנכסים מניבים. אבל בהחלט ניתן למצוא יזמים או חברות אשר מוכרות  קומות משרדים או חלק מהן. 

השקעה במשרדיםמהם הפרמטרים המרכזים בבחירת נכס?

גודל הנכס – גודל הנכס הוא קריטי בהתאמת הנכס, התאמת הצרכים של העסק לגודלו עשוי להתברר כהשקעת נדל"ן נבונה. שימו דגש  ליחס הברוטו-נטו של השטח. בבניינים  בעלי לובי גדול, קיימים שטחי שירות גדולים המכלים  מספר מעליות , דלפקים וכד'. יחס  ברוטו-נטו גדול, עלול  להגיע לסביבות ה-25%. כלומר, השטח שקיבלתם בפועל קטן ברבע ממה שלכאורה מופיע בחוזה. אגב, גם השוכרים מודעים לכך, רובם מבקשים לדעת מהו היחס מראש. יחס ברוט-נטו טוב נחשב כיחס של כ-15%. את גודל העסק קבעו לפי כמות כ"א, האם יהיה בעתיד צמצום או הרחבה, קחו בחשבון חללי עבודה פתוחים או סגורים, חדרי ישיבות, חשבו גם על השטח הלוגיסטי.   

טווח מחירים –  רצוי  להגדיר מראש את ההון העצמי שאתם בוחרים להשקיע, קבעו לעצמכם טווח מחירים וזמן התחייבות שאתם משוכנעים שניתן לעמוד בהם.

מיקום גיאוגרפי– מובן שהמחיר מהווה גורם דומיננטי בקביעת מיקום המשרד. ישנם משתנים רבים המשפעים על ההחלטה בנוסף למחיר, כמו מגורי עובדים, נגישות תחבורתית, תשתיות העוטפות את המשרד וכד'. מיקום המשרד מעיד לא מעט על אופיו , בחרו בקפידה את המיקום של המשרד. 

 

כיצד אני מאתר נדל"ן עסקי ומה ההיצע ?

להבדיל משוק נדל"ן הדירות, מלאי הנדל"ן העסקי נמוך בהרבה מזה של הדירות. הוא נמצא במרכזי ערים, במרכזים מסחריים, באזורי תעשייה ואפשר שתתקל בו גם בשכונה שלך. לפני כשני עשורים, ניסו ראשי ערים מחוץ לרדיוס של ת"א, לפתות חברות בארנונה מופחתת ע"מ למשוך חברות לפתוח משרדים בתחום המוניציפלי שלהן. ואכן לא מעט חברות העתיקו את מיקומן מחוץ לת"א והתמקמו "בת"א רבתי" או בערי הלווין שמסביב לה. 

בעקבות מגפת הקורונה, התרחשו שני דברים העשויים להשפיע באופן ממשי על שוק הנדל"ן העסקי. 

הראשון – ענף ההי טק שהיה למעשה היחיד שתפקד באופן מלא בימי הסגרים וההגבלות, צבר תאוצה וממשיך לצמוח באופן חסר תקדים. חברות בינלאומיות אמורות לפתוח משרדים בישראל, כמו גם חברות סטארט אפ מקומיות. השני- במשבר הקורונה, נעשה שימוש שיא בשיחות מרחוק (זום), מסתבר שאפשר גם לנהל עסקים וישיבות מרחוק ,מסתבר שלא חובה לנהל את אותן שיחות  פנים מול פנים. 

המסקנה, חפשו משרדים להשקעה מחוץ לת"א , בפריפריה , סביר להניח שחברות חדשות יחפשו לפתוח משרדים מחוץ לת"א הרוויה והיקרה. בכל מקרה היו ערניים ,מידי פעם אפשר למצוא הזדמנויות מעניינות. איך עושים זאת? קוראים מידע עדכני באתרים מקצועיים באינטרנט, נכנסים לאתרי המדורים הכלכליים, מנסים לדלות כל פיסת מידע על מגמות השוק, החל מהצהרות השרים הכלכליים, דרך המצב במשק, ועד להתחלות בנייה חדשות בערים ספציפיות. על תהססו להיכנס לאתרים המציעים למכירה משרדים, חנויות וכד', בדקו את הדופק בשוק , השוו מחירים ועל תהססו להתייעץ עם מומחים. 

שכירות עסקית

חוזי שכירות למשרדים נערכים בדרך כלל לתקופה של חמש עד 10 שנים . מחקר שנערך לאחרונה על ידי חברת אנליסטים בשוק הנדל"ן CBRE Group מצא כי התקופה – כלומר, אורכו של חוזה שכירות, היה פרופורציונלי לגודל השטח המושכר. יתרה מכך, הנתונים הראו כי בשוק צומח ועולה, השוכרים יכנסו לחוזי שכירות ארוכי טווח על מנת להבטיח את עצמם מעליית מחירים. אבל זו אינה הסיבה היחידה. שוכרים אשר שכרו חללים גדולים התואמים את אופי העסק שלהם, יעדיפו בדרך כלל  חוזי שכירות ארוכים בשל הזמינות המוגבלת של נכס התואם לצרכיהם.

 

יתרונות הנדל"ן המסחרי

תעריף אטרקטיבי – אחד היתרונות הגדולים של נדל"ן מסחרי הוא תעריף נוח יחסית.  באזורים שבהם כמות הבנייה החדשה מוגבלת בקרקע או בחוק,  נדל"ן מסחרי יכול להניב תשואות מרשימות ותזרימי מזומנים חודשיים נאים. מבני תעשייה שוכרים בדרך כלל בתעריף נמוך יותר, אם כי יש להם גם עלויות תקורה נמוכות יותר בהשוואה למגדל משרדים.

חוזי שכירות ארוכים – נדל"ן מסחרי נהנה מחוזי שכירות ארוכים יותר עם השוכרים, בהשוואה לנדל"ן למגורים. משך השכירות הארוך הזה מעניק למחזיק הנדל"ן המסחרי, מידה ניכרת של יציבות תזרים המזומנים.

פוטנציאל להשבחת הון – בנוסף להיותו  מקור הכנסה יציב ונאה, הנדל"ן המסחרי מספק  פוטנציאל להשבחת הון, כל עוד הנכס מתוחזק היטב ומתעדכן בהתאם. בדומה לנדל"ן המגורים, זהו סוג מהנכסים המובהקים היכולים לשדרג את ערכם.

 

חסרונות של נדל"ן מסחרי

בירוקרטיה – בירוקרטיה מסורבלת היא אמצעי ההרתעה העיקרי, עבור רוב האנשים המעוניינים להשקיע ישירות בנדל"ן מסחרי. המיסוי, מסלול הרכישה ואחריות הלוגיסטית הכרוכה בדרישות לאישורים רבים מצד הרשויות . מביאים להוצאות לא מעטות כלל ועיקר.

תחלופה של שוכרים – מכשול נוסף הוא הסיכון המוגבר הכרוך בתחלופה של שוכרים, רלוונטי במיוחד בתקופה של משברים , כמו משבר מגפת הקורונה, בו נסגרו אלפי חנויות ברחבי ישראל  בעקבות ההסגרים וההגבלות. התוצאה, אלפי נכסים נשארו פנויים לאחר  במקרה הטוב, לאחר הודעה מוקדמת קצרה. 

התאמה תכופה לדרישות השוכרים – עם בנדל"ן למגורים, דרישות של דייר אחד בדרך כלל משקפות את אלה של דיירים קודמים או עתידיים. בנכס עסקי , לכל גוף שוכר  עשויים להיות צרכים שונים  הדורשים שיפוץ יקר. לא זאת בלבד, בעל נכס עשוי לדרוש להתאים את חלל הנכס, כך שיתאים לדרישותיו. כמו כן, נכס מסחרי עם שכירות די קבועה , אך עם תחלופה גבוהה של שוכרים ,עדיין עלול להפסיד כסף עקב עלות תכופה של שיפוצים לדיירים הנכנסים.

מצב הנכס וייעודו

נכס עסקי אינו מתוחזק בד"כ כמו נדל"ן למגורים. ההשקעה בנכס עסקי והתאמתו לסטנדרטים של השוכר לפי ייעודו , עלולות לעלות בממון לא מועט. לכן ישנה חשיבות מכרעת למצב הנכס אותו אתם מעוניינים לרכוש, ולא פחות לייעודו. אתם יכולים לרכוש נכס ישן במחיר מציאה, ולהשקיע ממיטב כספכם. אולם ייתכן שאותו נכס לא יהיה מותאם ליעוד של השוכרים. מדובר לא רק בהבנות בינך לבין השוכר, אלא לעיתים באישורים מיוחדים מצד הרשויות המקומיות. בעל מקרה, מוטב שתבדקו גם את מסמכי הנכס ויעוד הנכס עליו הוא רשום. 

מיסוי

מס הוא נושא רגיש אצל המשקיע הישראלי, הוא מהווה פרמטר חשוב בשיקולי ההשקעה שלו. מידי פעם רשות המיסים מעדכנת את שיעורי המס, לכן יש צורך להתעדכן.

מס רכישה–  מס רכישה בנדל"ן עסקי  עומד נכון לתקופה זו  על שיעור של 6% מגובה העסקה.

מס שבח–  עומד על  25% לחברה, ליחיד מס שולי בגובה .31% במידה ומדובר בעסקה אשר תכליתה רווח, ומדובר כאן בנדל"ן עסקי וברווחי הון. מס השבח יחושב בהתאם להפרש ,אשר חל על הנכס בפרק הזמן שבעליו החזיק בו.

כלומר, יש לחשב את עליית ערך הנכס, במהלך השנים מאז הבעלים רכש את הנכס. מנגד ישנה אפשרות להפחית את המס, בכך שנחסיר את כלל ההוצאות הישירות אשר נלוו לנכס כמו השבחה ,שיפוצים, נזקי טבע וכד'.  מסך כלל הרווחים הללו, כלומר, נחסיר את הפחת וכך נשלם פחות מהסכום המקסימלי. 

מס רווחי הון מניירות ערך– המס עומד על 25% מרווחי הון בבורסה, זה כולל גם מיסוי על השקעות בקרנות השונות העוסקות בנדל"ן.

 

ארנונה

תשלום הארנונה מנדל"ן עסקי מחושב לפי גודלו של העסק, קרי מספר מ"ר. גובה הארנונה משתנה מרשות מקומית אחת לשנייה. קיים הבדל גם בסכום  הארנונה בין  שטח של משרד , חנות או של מבנה תעשייה. בהגדרה ,הארנונה למשרדים וחנויות גבוהה יותר. כל עיר קובעת את תעריף הארנונה לעצמה, התעריף מתעדכן מידי שנה בכפוף לפיקוח של משרד הפנים. 

משכיר ושוכר

בדרך כלל מושכר נכס מסחרי לכמה שנים לפחות. בדקו מיהו השוכר הפוטנציאלי, במה הוא עוסק, מה יעוד העסק שלו ואילו בטחונות הוא יכול להציג לכם. ייתכן והעסק שלו כלל לא מתאים לנכס שלכם, כל שינוי בנכס עלול לעלות לכם בממון רב. מצד שני, שכירות לטווח ארוך יכולה להעניק לכם הכנסה קבועה חודשית למשך שנים. זאת בתנאי שתבדקו אילו ביטחונות יכול השוכר להציג בפניכם, והאם הוא נושא אתו רישיון להפעלת העסק. 

ישנן גם חברות אשר כל  יעודן, התמחות בשוק  הנדל"ן העסקי. הן מנתחות את השוק ועוקבות בצורה תדירה אחר מחירי השוק. חברות אילו  עוסקות  למעשה גם "בתיווך" בין המשכיר לשוכר הפוטנציאלי וההיפך. חשוב להדגיש, חלק מאותן חברות מציעות שירותי אחזקה שותפת 24/7 ודואגת לפתרונות לוגיסטיים מול השוכרים. הדבר כרוך כמובן בתשלום דמי ניהול לחברה. 

ביטחונות

על דמי שכירות בסכומים של עשרות אלפי שקלים בחודש, נהוג לקבל מהשוכר ערבות בנקאית. ככול שהסכום עולה, כך הערבות הבנקאית גדולה יותר ולתקופה ארוכה יותר. בסכומים של כמה אלפי שקלים לחודש, הביטחונות מסתכמים בדרך כלל בצ'ק ביטחון או בשטר חוב.

כיצד נקבעים דמי השכירות

כיצד נקבעים דמי השכירות?

מחירי דמי השכירות נקבעים בראש ובראשונה על פי אזור מיקום הנכס. המצב האידיאלי הוא זה,  אין צורך בהתאמות של השוכר לעסק. לעומת זאת, במידה והשוכר מבקש להתאים את העסק למידותיו, אזי, או שאותו שוכר משלם על השינויים שהוא מבקש, אגב, זה יכול להסתכם בעשרות אלפי שקלים ואף למעלה מזה. או שהמשכיר משלם על השינויים, וגובה את ההוצאה בתשלום החודשי, הנפרס למספר שנים ומתווסף לתשלום השכירות הבסיסי שהוסכם בין הצדדים.     

דחיית תשלום ראשון של דמי שכירות (גרייס)

בשונה מנדל"ן למגורים, נהוג בנדל"ן עסקי לאפשר לשוכר תקופת התארגנות בעסק. מדובר על דחיית דמי השכירות בחודש או חודשיים בהתאם לסיכום בין שני הצדדים.

שורה תחתונה

השקעה בנדל"ן עסקי שונה בתכליתה מהשקעה בנדל"ן למגורים, היא יכולה להניב תשואות גבוהות ויפות למשך שנים רבות בין 7%-9% לשנה, פי שתיים ויותר מהשקעת נדל"ן למגורים, אך מהווה גם סיכום מסוים. מומלץ מאד להסתייע בבעלי מקצוע ומומחים בתחום, לפני שאתם מקבלים החלטה וגם שקלו ליווי צמוד לתוך התהליך כולו.

רוצה לחזור לחלק ספציפי בעמוד?

פרויקטים חמים

השאירו פרטים ומומחה נדלן יחזור אליכם עם הצעות משתלמות!