בזמן שהנדל"ן המניב ברחבי העולם מתמודד עם תקופה מאתגרת בעקבות סביבת הריבית הגבוהה, שוק הנדל"ן המסחרי בקפריסין ממשיך להציג סימני חוזק. עדות בולטת לכך מגיעה מדיווח שפרסמה חברת דורסל החזקות, הפועלת בתחום הנדל"ן המניב, לפיו היא צפויה לרשום רווח משמעותי משערוך נכסיה ברבעון האחרון של השנה — כאשר הנכס המוביל את המגמה הוא דווקא קניון גדול בלימסול.
הקניון בלימסול: הכוכב של השערוך
על פי העדכון שהעבירה החברה לבורסה, דורסל צפויה להכיר ברווח של כ-34 מיליון שקל (נטו לאחר מס) בגין חלקה בקניון שבלימסול, המוחזק באמצעות חברה מוחזקת. מדובר בהערכה גבוהה יותר מזו שפורסמה על ידי החברה בתחילת אותו החודש, מה שמעיד על מגמת שיפור מהירה בערכו של הנכס.
שלוש סיבות מרכזיות עומדות מאחורי הזינוק בערך הקניון: ראשית, הרחבת שטחי המסחר בנכס, שהגדילה את פוטנציאל ההכנסה שלו. שנית, חתימה על הסכמי שכירות חדשים בתעריפים גבוהים משמעותית מאלו שנהגו בעבר — סימן ברור לביקוש חזק מצד שוכרים באזור. ושלישית, גידול כללי בהכנסה התפעולית הנקייה (NOI) של הקניון לאורך השנה.
מה זה אומר עבור שוק הנדל"ן בקפריסין
עבור מי שעוקב אחר שוק הנדל"ן בקפריסין, הנתונים הללו מספרים סיפור חשוב. לימסול, אחת הערים המרכזיות והמבוקשות באי, ממשיכה להיות מוקד משיכה לפעילות מסחרית ולהשקעות זרות. העובדה שקניון באזור מצליח להעלות את דמי השכירות ולמשוך שוכרים חדשים בתקופה של אי-ודאות כלכלית עולמית מדגישה את החוסן היחסי של השוק המקומי.
עלייה בדמי השכירות ובשיעורי התפוסה של נכסים מסחריים משפיעה על כלל השחקנים בשוק — מבעלי נכסים דרך משקיעים ועד עסקים מקומיים השוכרים שטחים. עבור משקיעים ישראלים שמחפשים הזדמנויות מחוץ לגבולות ישראל, ביצועים כאלה ממחישים מדוע קפריסין ממשיכה להיחשב יעד השקעה בעל פוטנציאל, גם בסביבה שבה שווקים אחרים בעולם רושמים ירידות ערך.
הנדל"ן המניב בישראל: תמונה מעורבת
לצד הפעילות בקפריסין, דורסל צפויה לרשום גם רווחים מנכסיה בישראל. מטיוטות הערכות השווי עולה כי החברה תכיר ברווח לפני מס של כ-21 מיליון שקל מהתאמת שווי הוגן של נדל"ן להשקעה בארץ.
הגורם המרכזי לעלייה זו הוא הנכס "בית אומגה", בו נרשם רווח משערוך של כ-13 מיליון שקל. לפי הסבר החברה, העלייה נובעת מגידול בהכנסה התפעולית הנקייה בעקבות הצלחה באכלוס שטחים משמעותיים בהיקף של כ-4,500 מ"ר. גם בנכס "צ'ק סנטר" בחיפה נרשמה מגמה חיובית, עם עליית ערך של כ-10 מיליון שקל שיוחסה אף היא לגידול ב-NOI.
עם זאת, לא בכל הנכסים נרשמו עליות. במתחם נמל אשדוד נרשמה ירידת ערך קלה של כמיליון שקל, בעיקר בשל התקצרות תקופת החכירה. ירידה דומה, של כמיליון שקל, נרשמה גם בנכסים ברעננה ובאזור, שם חל גידול בשטחים הפנויים.
השורה התחתונה: רווח של כ-55 מיליון שקל
כשמסכמים את התמונה, שלושת הנכסים המובילים — בית אומגה, צ'ק סנטר בחיפה והקניון בלימסול — הניבו יחד עליית ערך של כ-57 מיליון שקל. מנגד, נמל אשדוד והנכסים ברעננה רשמו קיטון שהוריד את הסכום הכולל, כך שבסופו של דבר החברה צפויה להציג עליית שווי של כ-55 מיליון שקל.
נתון זה מקבל משנה חשיבות לאור העובדה שהוא נרשם ברבעון שנחשב חלש במיוחד לענף הנדל"ן המניב, ובתקופה שבה השוק עדיין לא תמחר את שתי הורדות הריבית הצפויות. במילים אחרות, מדובר בביצועים חיוביים דווקא בסביבה כלכלית מאתגרת.
הקשר רחב יותר: ריבית, נדל"ן ומסחר
בחודשים האחרונים עלו לכותרות ידיעות רבות על ירידת ערך של נדל"ן מניב ברחבי העולם. הסיבות המרכזיות היו סביבת הריבית הגבוהה, שהפכה רכישת נכסים מסחריים ומשרדים לפחות כדאית עבור חברות ומשקיעים פרטיים כאחד. על רקע זה, המקרה של דורסל — ובפרט הקניון בלימסול — בולט כדוגמה לכיוון ההפוך.
הצלחה בהעלאת דמי שכירות ובאכלוס שטחים מעידה על ביקוש אמיתי בשטח, ולא רק על שערוך חשבונאי. עבור תושבי ומשקיעי הנדל"ן בקפריסין, זהו אות מעודד לגבי חיוניותו של השוק המסחרי המקומי, ובפרט באזור לימסול. ככל ששיעורי הריבית ירדו בעתיד, סביר להניח שערכי הנכסים המניבים יזכו לתמיכה נוספת — מה שעשוי להמשיך ולחזק את מגמת השיפור בשוק זה.
שאלות נפוצות
מהו הרווח הצפוי לדורסל מהקניון בלימסול?
לפי דיווח החברה, דורסל צפויה להכיר ברווח של כ-34 מיליון שקל נטו לאחר מס בגין חלקה בקניון שבלימסול, קפריסין.
מדוע ערך הקניון בלימסול עלה?
העלייה נובעת משלושה גורמים עיקריים: הרחבת שטחי המסחר בנכס, חתימה על הסכמי שכירות חדשים בתעריפים גבוהים יותר, וגידול כללי בהכנסה התפעולית הנקייה (NOI) של הקניון לאורך השנה.
מהו הרווח הכולל שדורסל צפויה לרשום ברבעון?
בסיכום כלל הנכסים בישראל ובקפריסין, החברה צפויה להציג עליית שווי כוללת של כ-55 מיליון שקל, לאחר קיזוז ירידות ערך קלות בחלק מהנכסים בישראל.
האם השערוך החיובי מנוגד למגמה בשוק הנדל"ן המניב?
כן. בעוד שבמקומות רבים בעולם נרשמו ירידות ערך של נדל"ן מניב בשל הריבית הגבוהה, נכסים כמו הקניון בלימסול מציגים דווקא עלייה בערך, בין היתר בזכות ביקוש חזק בשוק המקומי.