פינוי בינוי

זה נראה שאנחנו לא מצליחים למצוא מה שחיפשת.

המציאות המודרנית בה אוכלוסיית המדינה גדלה בקצב גבוה ואילו לעומת זאת, שטחי המדינה ובתוכה השטחים בתוככי הערים, בעיקר הגדולות והצפופות, נשארים קטנים, יוצרת שלל בעיות, מורכבויות ואתגרים. אתגרים אלו נמצאים בכמה מישורים. ראשית, כפי שציינו, האוכלוסייה גדלה ויש צורך והכרח לשכן אותה בדירות, שאינן בנמצא. גם השטחים עצמם, בכל עיר מעטים מאוד כך שמקום לבניה חדשה אינו בהכרח בנמצא. מנגד, בניינים ישנים, שנבנו אי אז בתחילת ימי המדינה (או לפניהם), מתפרשים על שטחים גדולים אך אינם מספקים תשתית ראויה לתושביהם. הם אינם עומדים בסטנדרטים מודרניים של בניה או ערוכים תשתיתית להכיל את האוכלוסייה הגדלה והמשתנה על צרכיה הרבים.

צפיפות האוכלוסייה סביב הבניינים האלו, בפרט ובכל הערים הגדולות, בכלל, מתקשרות גם לבעיה של מחסור בשטחים פתוחים או שטחים ירוקים האמורים להיות בכל עיר מתקדמת ושהשפעתם על רמת המגורים והחיים בעיר גבוהה ומוכחת. המחסור במקומות מגורים, דירות שכבר אינן מתאימות, מבנים שאינם בטוחים, צפיפות הולכת וגוברת ובמקביל הצורך להרחיב את מלאי הדירות, הובילו ליצירת הפתרון הגאוני: פינוי בינוי. השגת התחדשות עירונית, שממנה, חיי תושבים ישתפרו, בעיות הדיור יקטנו ובכלל הצדדים יצאו נשכרים. מהו תהליך פינוי בינוי? מהו הטוב הצומח לשותפים בפרויקט? מי זכאי לכך? אלו קשיים כרוכים בתהליך? ומה הוא כולל? הכל במדריך המלא הבא.

פינוי בינוי ההתחלה

פינוי בינוי כמה אחוז הסכמה נדרשהצורך בהתחדשות עירונית וכל האתגרים שניצבו בפני מקבלי ההחלטות העמלים על פתרונות בתחום הדיור והתכנון, בין אם ברמה הארצית ובין עם בערים הגדולות, הביאו לפיתוחו של רעיון חדש: פינוי בינוי. יציאתה לדרך של מדיניות פינוי בינוי החלה בשנת 1998 והתמקדה בערים הגדולות והצפופות, מתוך רצון לנצל קרקעות שכבר היו בנויות כדי לשפר ולהגדיל את כמות השטחים הבנויים. אלא שכאמור עתודות הקרקע הבתוליות היו מצומצמות ומנגד על שטחים רבים היו מבנים שהתפרשו לרוחב, גזלו שטחים רבים ובעיקר היו לא יעילים ובעלי תשתית נחותה.

כתוצאה מכך, הובן שהדרך הטובה ביותר להתמודד עם הבעיה היא ליצור תהליך החלפה של בניינים ישנים בחדשים – סוג של פינוי שטח קיים  מבניינים ודירות ובינוי דירות ובניינים חדשים על אותו שטח הפעם בצורה נכונה יותר ובעיקר לגובה. בניה לגובה, תאפשר למעשה להקים הרבה יותר דירות על שטח נתון ובכך לנצל טוב יותר את השטח. הדירות עצמן יהיו גדולות ומרווחות יותר ובעיקר בנויות בסטנדרט גבוה ובטוח יותר לעומת קודמותיהן.

אז מה זה בעצם פינוי בינוי?

פינוי בינוי הוא תהליך ארוך ומורכב מאין כמוהו אבל אם נדרש לתמצת אותו, הרי שמדובר על תהליך בו אנו הורסים מבנים ישנים ובתמורה בונים על השטח הנקי, מחדש, מבנים רבי קומות מודרניים. ובעלי תקן מתקדם ובטוח. כתוצאה מכך, אנו מקבלים דירות חדשות יותר עם תשתיות משופרות, כגון סטנדרט בניה גבוה יותר, תוספת של ממ"דים, ההכרחית כל כך במדינה למודת טילים כמו ישראל, הוספת מרפסות- בחלק מן הדירות ולרוב גם הגדלת שטח הדירה. עבור האנשים שגרו בדירות הישנות מדובר במהפך של ממש ובבשורות טובות. לא רק הדירה שלהם גדלה וערך הדירה עלה אלא גם אורח החיים ורמת המגורים שלהם עולים.

מן הצד השני, גם המדינה והרשויות המקומיות מרוויחות. עוד נעמוד בפירוט על היתרונות האלו, אך נגיד כעת בקצרה שגם לרשויות המקומיות קל יותר להתמודד עם מבנים בעלי תשתית מודרנית והם מנצלים את התהליך גם לשיפור הסביבה כולה. החל בשיפור תשתיות סביבתיות, פיתוח שטחים פתוחים וירוקים, התחדשות במוסדות ציבור סמוכים (כגון גנים ובתי ספר וכד'), שינויים תחבורתיים ועוד. המדינה עצמה, כבעלת ראיית מקרו, מרוויחה היצא גדול יותר של דירות, הנותן מענה מסוים למצוקת הדיור וגם בעל השפעות על המדיניות הפיסקלית בתחום מחירי הדיור.

ההבדלים בין פינוי בינוי לפרויקטים אחרים של התחדשות עירונית

לאורך השנים, התפתחו בישראל תצורות שונות תהליכי התחדשות עירונית שמטרתם להיטיב עם דיירי בנינים ישנים ובתוך כך גם לאפשר קידום ענף הדיור כולו ותנאי הדיור הכלכליים. פינוי בינוי נחשב לאחד המובילים שבהם בשל העובדה כי הוא מציע פתרון מערכתי יותר, כולל יותר, מקיף הרבה יותר ובעיקר מאפשר שיפור נרחב יותר לא רק לדיירי בנין ספציפי אלא לסביבה כולה. יחד עם זאת, נזכיר בקצרה את הפרויקטים והתהליכים האחרים על יתרונותיהם וחסרונותיהם וההבדלים בינם לבין תהליך 'פינוי בינוי'.

תמ"א (תוכנית מתאר ארצית) 38 היא התוכנית המוכרת יותר בתחום. מטרתה הראשונית הייתה לסייע בחיזוק מבנים קיימים, שנבנו לפני זמן רב (לפני 1980) בעיקר מפני רעידות אדמה. ישראל, מבחינה גאולוגית, מועדת לרעידות אדמה קטלניות והחשש הוא שרעידות אדמה עתידיות אלו, יפילו בנקל בניינים ישנים ורעועים, שגם כך נבנו בסטנדרטים נמוכים ושלא על פי תווי תקן מודרניים ועדכניים ויביאו בכך לממדי הרס והרג גדולים. כמה גדולים? ההנחה הרווחת היא כי בישראל למעלה ממיליון דירות שחשופות לסכנה מעין זו. מכאן, צמחה תוכנית  תמ"א 38/1 , העוסקת בחיזוק בניין קיים, תוך כדי קיום תוספת בנייה בתוכו.

בין השאר ניתן לבצע הוספת ממ"ד לדירות, מעלית, מרפסות, מחסנים, חניות ואלמנטים נוספים שגם מחזקים וגם משדרגים את הבניין וגם מעלים את ערך הדירה והבניין עבור הדיירים. בתוך כך גם מתבצע לרוב שיפוץ ושדרוג חיצוני של הבניין, אזור הכניסה, חדרי המדרגות וכן תשתיות כמו מים, ביוב, גז, חשמל וכד'.  הקבלן היזם, שמבצע את השדרוג מקבל בתמורה תוספת של יחידות דיור אותן הוא  למכור לאנשים שאינם דיירי הבניין.  בתוך כך, עלתה גם ההבנה שחלק גדול מהבניינים כל כך ישנים או לא תקניים כלל, שחיזוק כחלק מתמ"א לא יהיה יעיל או אפקטיבי ולכן נוסף התיקון תמ"א 38/2 המאפשר הריסה מוחלטת של הבניין ובעצם בנייתו מחדש הפעם בסטנדרטים הנדסיים, בטיחותיים – נכונים.

אז מה בעצם ההבדל בין תוכנית תמ"א לתוכנית פינוי בינוי? תמ"א מתרחשת רק על בנין נקודתי אחד ומתייחסת אליו בלבד. לעומת זאת, פרויקט פינוי בינוי יתייחס תמיד לקבוצה גדולה יותר של בניינים. זו יכול להיות שכונה שלמה, מתחם בתוך שכונה, קבוצת בניינים, רחוב מסוים או חלק קטן ברחוב. ופה גם טמון היתרון העצום של פינוי בינוי על פני שאר הפרויקטים. ההשפעה שלו היא רחבה יותר ומקיפה יותר. השפעתו לא רק על דירה או בנין אלא על אזור בנוי שלם, כולל הסביבה שלו הכוללת גם שטחים ציבוריים, גינות, מבני ציבור, תשתיות סביבתיות וכד'.

וכעת בהרחבה: מה מרוויח כל אחד משותפי פינוי בינוי?

מה מרוויחים הדיירים והיזם בפרויקט פינוי ובינוי

כדי שפרויקט, כל פרויקט יהיה מוצלח, הוא חייב לכלול רווח ורווחה לכלל השותפים בו. הדברים נכונים גם עבור פרויקט פינוי בינוי. והדברים עוד יותר מתחדדים כאשר אנו מודעים לצדדים הרבים שנוטלים בו חלק ואמורים לפעול בסינרגיה ולהפיק שיפור ורווח עבור כל אחד מהם. חייבים שתהיה סיטואציה של WIN- WIN עבור כולם. מיהם הצדדים בפרויקט? ראשית ישנם הדיירים עצמם. אלו שנמצאים כרגע בתוך הבניינים והדירות הישנות. שנית יש את היזם או הקבלן שמציע ויבצע את תהליך הפינוי בינוי. וישנם כמובן המדינה והרשויות, האמורות לשמור על האינטרס הציבורי, במקרה זה הזכות לחיות בסטנדרטים הנדסים ובטיחותיים גבוהים וברמת חיים גבוהה ככל הניתן.

הרווח של הדיירים: הדיירים זוכים למעשה לעליה גם בערך הדירה וגם ברמת החיים והדיור שלהם. הם מקבלים דירה מרווחת הרבה יותר וגם מסביבה מפותחת יותר, הן של השטחים הציבוריים בבניין עצמו והן בסביבה הקרובה והרחוקה יותר שלו. בכך גם עולה ערך הדירה שלהם. גם משום שהיא גדלה במספר המטרים הרבוע שלה וגם כי הסביבה עצמה השתפרה ותביא בהכרח לעליה בערך הדירות באזור. בנוסף, כעת מובטח להם גם שקט נפשי. הבניין והדירות בו מוגנים טוב יותר מפני רעידות אדמה ופגעי טבע וכן אודות לתוספת הממ"דים גם מפני סכנות אחרות. לצד זאת, זכאים הדיירים גם להטבות מס שונות. את כל זה מרווחים הדיירים בעצם, בלי להוציא ולו אגורה שחוקה אחת מכיסם. היזם נושא בעלויות לשינוי המיוחל ואפילו לוקח על עצמו למצוא פתרונות דיור הולמים לדיירים שהתפנו מבתיהם, עד לסיום הפרויקט וחזרתם לדירות המשודרגות.

הרווח של היזם: היזם אומנם משקיע כסף רב בשדרוג הבניין אך גם הוא יוצא נשכר. על כל דירה בבניין בו הוא פועל, הוא מקבל זכויות בניה נוספות ל-2 דירות נוספות, כך שלמעשה הוא מרוויח 2 דירות אותן הוא יוכל למכור ללקוחות רגילים ולהרוויח עליהן. הוא עושה זאת כמובן בלי שהוא משלם על הקרקע הנחשקת. בנוסף, מוענקים ליזם הטבות מס והקלות שונות מטעם המדינה, שרוצה לעודד יזמים מעין אלו. הרווח של היזם אינו אחיד. הוא תלוי בכמויות זכויות הבניה הנוספות שהוא יקבל (שתלויות במספר הדירות בכל בנין) והוא כמובן תלוי ברווח שיוכל להוסיף ממכירת הדירות שהן תוצאה של זכויות הבניה הנוספות. ערכן כמובן יקבע על פי מחירי השוק באזור.

מה מרוויחות הרשויות המקומיות בפרויקט פינוי בינויהרווח של הרשויות המקומיות: בדרך כלל אזורים המקודמים כמיועדים לביצוע פינוי בינוי הם האזורים החלשים יותר באחריות הרשות. לא רק הבניינים ישנים אלא גם התשתיות והמקומות סובלים מהזנחה, שיש לה גם צדדים חברתיים, כלכליים ותרבותיים. התחדשות עירונית תחת פינוי בינוי משפרת את פני האזור ואף מסייעת בעקיפין לבניית תשתית טובה יותר בפריפריה הקרובה (כמו בתי ספר, גני ילדים, גינון(, אוכלוסיה מרוצה יותר ורווחה לתושבים.

הרווח של המדינה: מן המוכרות ביותר היא הבעיה של מצב שוק הדיור בישראל ובפרט מחירי הדיור. היצע הדירות קטן לעומת הביקוש ואילו שטחי הבניה מצטמצמים כל העת, ודאי בתוככי הערים. בניה רוויה היא פתרון טוב. יותר דירות על אותו השטח. פינוי בינוי משתמש במנגנון זהה. דירות טובות יותר ורבות יותר, במקום מעט דירות בעייתיות שגזלו שטח רב. מתוך הבנה של חשיבות התהליך, הממשלה לא רק נותנת הטבות אלא גם מסירה חסמים ובירוקרטיות, הנוטות לעכב או לחסל תוכניות כאלו, למרות שהדרך עודנה מסובכת ומורכבת.

למה באמת הכל כל כך מורכב?

אם יש כל כך הרבה מרווחים אז מדוע אנחנו לא רואים פרויקטים של פינוי בינוי צצים כמו פטריות אחרי הגשם? הפרויקט הראשון של פינוי בינוי התחיל ב-2001. אבל הוא הסתיים רק ב-2015. 14 שנה של עיכובים, בניה, עצירה – מוגזמים לחלוטין ולכל הדעות. לצד פרויקטים מוצלחים יש הרבה פרויקטים שעומדים שוממים. מדוע? ובכן יש כמה סיבות חלקן קשורות לדיירים עצמם וחלקן לרשויות.

נתחיל בדיירים. עוד נקדיש לכך פסקה ארוכה, אך נציין שכדי שפרויקט יצא לדרך, קיים צורך בהסכמה של אחוז מסוים של הדיירים – אחוז שמשתנה מעת לעת וכעת עומד על 80% של דיירים שיסכימו לכך בכתב. כשם שפניהם שונות כך גם דעותיהם יכולות להיות שונות ולא כולם רואים עין בעין את היתרונות של התהליך. אחרים מתעקשים ואחרים מתקשים להשלים עם השינוי. בכל מקרה, סירוב של חלק נכבד מהדיירים יכול לתקוע פרויקט ואפילו סירוב של שכנים, שכבר נהנו מהשינוי שהביא הפרויקט, יכול לתקוע שכנים שמצפים לתחילתו.

ישנו גם המישור ההתנהלותי מול הרשויות. בירוקרטיה וקשיים תכנוניים אחרים מול הרשות המקומית, המשרדים הממשלתיים השונים, ועדות מחוזיות ועוד ועוד גופים שונים. מדובר למעשה בשינוי התב"ע. מעבר לבירוקרטיה, שיכולה להמשך שנים רבות ולבדה מייאשת יזמים רבים, הרי שגם  נדרשים עמידה בתקנים מסוימים, כמו היקף הבניה, סטנדרט בניה, שיפור הסביבה והתשתיות (למשל ביצוע מקומות חניה וכד'), שאינם מקובלים על כולם או בכלל אפשריים בכל מתחם. דברים אלו מביאים לפסילה של פרויקטים רבים עוד בראשיתם.

לא כל אחד יכול

וכמובן, נדרשת התכנות ואיתנות פיננסית מצד היזם. מדובר בתהליך מורכב שמושקעים בו כספים רבים. אומנם, בסופה של הדרך היזם יצא מורווח אך במהלך התהליך עצמו הוא נדרש להשקעה עצומה ויכולות שלא כל קבלן או יזם מסוגלים להם. זו גם הסיבה שאתם יכולים להיתקל בפרויקטים שנמצאים כפיל לבן או בפרויקטים שתקועים באמצע. כך מתחדדת החשיבות בבחירת חברה או בהליכה משותפת עם יזם שיש לו היכולות, המיומנות, המומחיות, הידע והגב כדי לצאת לפרויקט מורכב שכזה, לצד איתנות פיננסית. חלק זה הוא גם באחריות הדיירים שעליהם לבחון היטב עם מי הם מתקשרים. אחרת, הם יהיו חשופים לסיכון משמעותי בדמות הפסקת העבודות, כאשר הם נותרים למעשה ללא הדירות שלהם.

יחד עם זאת, אנו רואים בשינוי חשוב בשנים האחרונות. חברות פינוי בינוי מתמקצעות יותר ומגיעות מוכנות יותר. פרויקטים רבים קמים בהצלחה ובמהירות, בכל הארץ. תורמת לכך גם העובדה כי גם המדינה והרשויות השונות מבינות את חשיבות התהליך ולמרות שהתהליך עצמו מרגע הגשת הבקשות ועד לאכלוס יכול לקחת גם 7-8 שנים, הם משתדלים להסיר חסמים ולעודד ככל יכולתם, התחלות בריאות של פרויקטים מעין אלו.

תהליך פינוי בינוי

קיימים למעשה 2 אפיקים מהם מתחיל לנבוע תהליך של פינוי בינוי. הראשון נובע מטעם הרשויות והוא מקודם על ידם, באמצעות ועדהמה הם השלבים בפרויקט פינוי ובינוי ממשלתית מיוחדת המסמנת שטח או מתחם, שנכון עבורם לבצע פינוי בינוי. כאשר חלק מסוים מוכרז כרשאי לבצע תהליך שכזה, על התושבים במקום למצוא בעצמם את היזם, שיהיה שותף שלהם. המסלול השני נובע מן הצד של היזם. זה, מאתר מקום שנראה לו כנכון (מבחינת התכנות, עמידה בקריטריונים הנדרשים ובעיקר רווחיות עבורו) והוא זה שפונה עם בקשתו לוועדה. לאחר אישור הבקשה, נערכת הכרזה על המתחם כחלק מפינוי בינוי ואז היזם רשאי לפנות לדיירים הרלוונטיים ולהציע להם להצטרף ולחתום. אומנם כל הוצאות התכנון מושתות על היזם אבל מנגד, מסלול זה טומן בחובו גם המון הקלות מס, כמו לגבי מס שבח ומס רכוש ופטורים שונים ומכאן שמו "מסלול המיסוי".

בין אם הם קבלו הודעה מהרשויות כי המתחם שלהם הוא כעת בר פינוי בינוי או שהיזם פנה אליהם בעצמו, הדיירים רשאים כעת להצטרף למיזם. עליהם להשתכנע, כי המהלך טוב עבורם, אחרי שהם למדו את כל היתרונות וכן, גם את הסיכונים. רק לאחר אסיפת חתימות והסכמת 80% מהדיירים הרלוונטיים,  כמו גם אישור מכל הרשויות והועדות, ניתן לצאת לדרך.

מכיוון שזהו תהליך מורכב ורגיש ובעיקר בשל העובדה כי כבר קרו מקרים של חברות לא איכותיות ואיתנות שהותירו דיירים בפני שוקת שבורה, תמיד מומלץ לדיירים להתאגד תחת גוף יציג אחד, שילווה גם על ידי יועצים שונים מתחום המשפט, המיסוי, ההנדסה, שמאות ואדריכלות, כדי שגם הם יהיו מעורבים בהחלטות השונות ויוכלו לבחון בצורה אובייקטיבית את המוצע להם.

הדיירים מקבלים מהיזם פתרונות דיור חלופיים, על חשבונו, עד להשלמת הפרויקט. לעיתים הם יעשו שימוש בדיור החלופי שנים רבות עד לסיום המוצלח של הפרוייקט ולכן כדאי לתת את הדעת ולהיכנס למו"מ גם על נושא זה מול היזם. ככלל, מו"מ מול היזם הוא דבר חשוב שכן כך תוכלו לברר היטב את יכולותיו של היזם ואת הרצון ליצור שותפות טובה. יזמים רבים מבינים את החשיבות שבכך ומציעים מבחר הטבות שונות, כמו השתתפות בהוצאות ליווי משפטי של הדיירים, הובלות לדירותיהם השכורות ועוד. חשוב גם לבקש ערבויות מצד היזם, שיבטיחו את הדייר מפני מקרים בהם הדירה לא תימסר לו לבסוף וכן ערבות כנגד רציפות תשלום שכר הדירה, בדירות החלופיות על ידי היזם. דין דומה, קיים גם בנוגע לביטוח הפרויקט – מתחילתו ועד סופו.

התנגדויות שונות

למרות היתרונות הברורים שינבעו בעתיד מתוכנית פינוי בינוי, הרי שכמעט תמיד יש דיירים המתנגדים לתהליך. הסיבות יכולות להיות מגוונות: אנשים שהם קצרי רואי לגבי הרווח שיעלה להם, אנשים שחיו שנים רבות בבתים ומתקשים להסתגל לשינוי, כאלו שמנסים לשפר עמדות בעצם סירובם ורצונם לסחוט עוד הטבות ועוד ועוד. איננו שופטים כמובן את אלו ויהיו הסיבות מוצדקות או בלתי מוצדקות בעליל. אולם דבר אחד בטוח: ללא מספר החתימות הנדרש הפרויקט לא יוכל לצאת אל הפועל.  הדברים מתחדדים כאשר מדובר במתחמים גדולים עם מספר רב של דיירים כשלכל אחד רצונות משלו וכל אחד מושך לכיוון אחר. הרשויות והמחוקק, הרואים בבירור את היתרונות של פינוי בינוי, מודעים לבעיה זו ולכן החוק שונה ב-2006 והוא כעת מטיל אחריות על אלו המסרבים לפרויקט באופן "בלתי סביר". אלו, למעשה יהיו אחראים לנזקים הכספיים או אחרים שיהיו לדיירי הבניין, עקב ההתנגדות שלהם והעיכובים הנלווים לכך.

ועם כל זה, עדיין תמיד יהיו סרבנים על רקע סיבה סבירה כמו קושי כלכלי עבור הדייר הספציפי או אי מציאת מגורים חליפיים הולמים (למשל לאדם שדרושה לו דירה עם נגישות מלאה וכד'). בפועל, נזדקק ל-80% של הסכמה מהדיירים הרלוונטיים. אגב, במקרים מסוימים, מי שאינו חפץ בכך, יכול לוותר על דירה חדשה בבניין בתום הפרויקט ולקבל פיצוי כספי במקום דירה, כאשר גובה הפיצוי נתון למו"מ מול היזם.

חשיבות היזם האמין והמקצועי

עולם הנדלן ופרויקטים של פינוי ובינוי עולם הקבלנות ויזמות הנדל"ן רווי בחאפרים ובכאלו שמעגלים פינות. כאשר אתם משפצים דירה ונתקעתם, נעקצתם או התאכזבתם, זה יכאב אבל תוכלו להתאושש. במקרה של פינוי בינוי, מדובר במשהו הרבה יותר גדול, קריטי ואקוטי. יזם שהינו בעל קשיי נזילות ובדרך לפשיטת רגל או בלי היכולות או הידע או המימון לבצע פרויקט בסדר גודל שכזה – הוא סכנה בראש ובראשונה לדיירים. ישנם סיפורים רבים על פרויקטים רבים שהחלו בקול תרועה גדולה ונגמרו בקול דממה דקה או שעדיין עומדים כלל לא נגמרו.

לכן ישנה חשיבות עצומה בבחירת היזם הנכון שיוביל ויהיה שותף שלכם הדיירים בפרויקט. חקרו ובדקו היטב אחרי היזמים, היעזרו באנשים שכבר עברו את התהליך, במקורות מידע המצויים ברשת וכמובן בליווי מקצועי של גורמים שאינם קשורים ליזם. עברו ובדקו גם את היכולות המקצועיות וגם את היכולות הפיננסיות של היזם. מו"מ הוא תמיד מבורך אבל זכרו שמשא ומתן קשוח מידי מצדכם, בעיקר יביא למניעת קבלנים לגשת לפרויקט. כפי שאתם זוכרים- כולם רוצים להרוויח ובזה טמון סוד הקסם של פינוי בינוי.

שינוי הוא דבר שקשה לכולנו. בייחוד שמדובר בשינוי שהוא כרגע על הנייר. אבל כגודל החשש גם גודל הרווחה שתגיע אליכם אם תבצעו את הצעד המבורך. רק בדרך זו תבטיחו לעצמכם שיפור רמת החיים שלכם ושווי הדיור שלכם. בחירה חכמה ושותפות עם יזם מוצלח, תוביל אתכם לא רק לשיפור והתחדשות אלא תעשה את זה בצורה קלה, מחושבת וחלקה. אנחנו נשמח לעמוד לרשותכם, לרתום ולתרום מניסיוננו ולהיות לכם שותפים איתנים בדרך לשינוי מבורך של עתידכם.

סרטוני השבוע

טיפים להשקעות נדל"ן

מדברים נדל"ן

תיווך נדל"ן- חוקי יסוד

מדור המומחים

תשואה דירה להשקעה

תשואה דירה להשקעה

תשואה דירה להשקעה – איך מחשבים את אחוזי התשואה שמתקבלים מהשכרת נכסים? כל מה שחשוב שתכירו על בחירה נכונה של השקעה מדוייקת! חושבים לרכוש דירה

השאירו פרטים ומומחה נדלן יחזור אליכם עם הצעות משתלמות!