הסכם ממון הוא מעין חוזה, עליו חותמים בני זוג אשר מעוניינים להסדיר מראש את העתיד הכלכלי המשותף שלהם. יש לא מעט אנשים שבוחרים לוותר על חוזה כזה, בין היתר כי הם בטוחים כי מהות החוזה סותרת את תכליתה של אהבה שאינה תלויה בדבר – אך חשוב להדגיש כי יש לא מעט יתרונות להסכם ממון, בטח כאשר חיי הנישואין מגיעים לקיצם. במאמר הבא, החלטנו להסביר לכם כל מה שאתם צריכים לדעת על הסכם ממון וכל היוצא בכך.
מה קובע החוק לגבי הסכמי ממון?
חוק יחסי ממון בעצם נועד להסדיר את ממונם של בני זוג בצורה שוויונית, עוד מיום הנישואין ועד לתחילת תהליך הגירושין. במסגרת החוק מצוי גם מנגנון אותו נהוג לכנות "הסדר איזון משאבים". המטרה של אותו מנגנון היא לקבוע את העקרונות החלים על כל אחד מהצדדים המעורבים במידה ומתרחשת פרידה. הסכמי ממון נערכים גם בקרב בני זוג שרוצים להינשא, אך לא עשו זאת עדיין – והם מהווים מעין הכנה לבניית התא המשפחתי שלהם, לצד תכנון החיים הכלכליים העתידיים שלהם.
סוגים שונים של הסכמי ממון
- הסכם טרום נישואין – הסכם שנועד להסדיר את ענייני הרכוש העתידיים בין בני זוג שעומדים לקראת תחילת החיים המשותפים שלהם יחדיו. כמובן שהסכם כזה אמור להיות מאושר על ידי נוטריון או רשם נישואין.
- הסכם לאחר הנישואין – הסכם עליו חותמים לאחר נישואין. גם הסכמים אלו אמורים "להכין את בני הזוג לעתיד", וזאת תוך כדי יצירת פתרונות עם הסכמה הדדית עבור מקרים של פרידה וסיום חיי הנישואין.
- הסכם פירוד – הסכם שנוצר במהלך סיום פרק הנישואין בחייהם של שני הצדדים המעורבים.
בחירת עורך דין עבור יצירת הסכם ממון
כל עריכה של הסכם ממון היא תהליך מורכב, ובהתאם לכך – נצטרך עורך דין מומחה שיוכל לעזור לנו. לשם כך, כאשר אנחנו עומדים לקראת ניסוח וכתיבת הסכם ממון, כמובן שנצטרך לבחור בעצמנו עורך דין לענייני משפחה שיוכל לסייע לנו לעשות זאת, וללוות אותנו לעורך כל הדרך. תמיד כדאי לבחור עורך דין שצבר ניסיון מקצועי ומעמיק בתחום לאורך השנים. ניסוח ההסכם כרוך בקבלת החלטות בנוגע למגוון סיטואציות שונות, עליהן בני הזוג יידרשו לנהל דיונים נרחבים על מנת שבסופו של דבר יגיעו להסכמות משותפות. לאחר סיום עריכת ההסכם, נצטרך להגיש אותו עבור קבלת אישור בבית המשפט לענייני משפחה או לחילופין, בבית הדין הרבני. מהרגע בו ההסכם בעצם אושר, הוא קיבל את התוקף המשפטי המחייב שלו. חשוב להדגיש כי מרגע האישור, נוכל לשנות פרטים בהסכם זה רק בהליך משפטי חדש, ולכן חשוב מאוד לוודא כי הבאנו לידי ביטוי את כל מה שחשוב לנו במהלך יצירת ההסכם עצמו.